Lista tarilor din care avem de recuperat bani este lunga. In timp, datoriile nu capata valoare precum vinul, ci, dimpotriva, se otetesc. Cu cat trece mai mult timpul, cu atat sansele de a recupera valoarea initiala sunt mai reduse. In 1989 sumele pe care Romania le avea de recuperat din strainatate erau consistente. Acum, in 2011, lista s-a subtiat si nu pentru ca banii au fost recuperati, ci pentru ca unele datorii au fost sterse, preluate de investitori interesati sau pur si simplu s-au pierdut.
In 2005, datoria Irakului catre Romania era de.2,6 miliarde de dolari. Relatia privilegiata pe care Nicolae Ceausescu a avut-o cu Sadam Hussein a facut ca Romania sa investeasca enorm in Irak. Noi le-am facut drumuri, foraje petroliere, cai ferate, fabrici de ciment si armament, lucrari de irigatii. Ei ar fi trebuit sa ne dea petrol si bani. Ce s-a intamplat cu datoria? Clubul de la Paris, aceeasi instanta care in 1981 obliga Romania sa-si plateasca datoriile, in 2005 ne-a cerut sa iertam datoria statului irakian in proportie de…80% - mai bine de 2 miliarde de dolari, iar restul datoriei a fost esalonat pe 23 de ani cu 5 ani de gratie. Prin urmare, Irakul isi va termina de platit datoriile abia in 2028.
"Romania, dupa opinia mea, spune fostul ministru Varajuan Vosganian, a gresit acolo unde nu a cerut o implicare mai consistenta in procesul de reconstructie al Irakului. Au fost tari care au obtinut garantii serioase in procesul de reconstructie, in legatura cu accesul la resursele Irakului, si cu accesul companiilor din tarile respective la procesul de reconstructie, care compensa in oarecare masura anularea sau reducerile de datorii ale Irakului."
Acelasi model s-a aplicat si in cazul altor tari. Romania a fost obligata sa uite de banii pe care ii avea de primit.
In 2007, printr-un acord semnat de acest ministru, se reducea datoria externa a Mozam