Operele de artă din bisericile din Marea Britanie au de trecut un nou hop, după ce au supravieţuit mişcării iconoclastice de la sfârşitul secolului al XV-lea până în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Experţii au sesizat faptul că numeroase galerii de piatră sau lemn, care separă corul de naos în unele biserici şi unde sunt înfăţişaţi îndeosebi sfinţi, au fost distruse sau afectate în perioada sus-amintită, în cursul violenţelor religioase apărute la separarea Bisericii Catolice de Papă. Ironic, miile de opere de artă care au supravieţuit în acea perioadă sunt acum ameninţate de insecte, de murdăria de lilieci, de umiditate şi de variaţiile de temperatură cauzate de încălzirea centrală, informează Agenţia France Presse, citată de Agerpres.
Catherine Cullis, de la Societatea pentru Conservarea Clădirilor Vechi, a publicat, într-o revistă de profil, un material în care afirmă că „toţi cetăţenii britanici ar trebui să fie preocupaţi de soarta acestor opere de artă. Ironic, multe galerii au supravieţuit iconoclasmului, ca să fie, în cele din urmă, victime ale indiferenţei din secolul al XXI-lea”. Ea admite faptul că fondurile sunt mici, că turiştii nu se înghesuie să viziteze bisericile şi nici credincioşii nu le mai frecventează ca-n alte dăţi, dar şi că numeroase parohii şi congregaţii au făcut eforturi ca bisericile să fie bine izolate.
O anchetă realizată în luna aprilie de Fondul Bisericilor Naţionale arăta că 8% dintre cele 47.000 de biserici şi capele din Marea Britanie se află în stare proastă sau foarte proastă.
Operele de artă din bisericile din Marea Britanie au de trecut un nou hop, după ce au supravieţuit mişcării iconoclastice de la sfârşitul secolului al XV-lea până în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. Experţii au sesizat faptul că numeroase galerii de piatră sau lemn, care separă corul de naos în unele biserici şi unde su