BNR a luat măsuri preventive de monitorizare atentă a băncilor româneşti cu capital grecesc, inclusiv prin solicitarea unor raportări săptămânale, iar rezultatele raportărilor au arătat că aceste bănci sunt solide din punct de vedere financiar, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR şi responsabil cu politica bancară.
"Datele bilanţiere recente arată că aceste bănci sunt bine capitalizate, au o rată de solvabilitate de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului. Din punct de vedere financiar ele sunt într-o situaţie foarte bună. Pe de altă parte, BNR a luat măsuri preventive de monitorizare atentă a băncilor respective, inclusiv prin solicitarea unor raportări săptămânale în ceea ce priveşte principalii parametri care reflectă situaţia lor financiară", a declarat Georgescu.
El are în responsabilitate supravegherea sistemului bancar şi a explicat că BNR a pregătit un plan de "reacţie" ce include măsuri care în conformitate cu legislaţia românească vor fi aplicate gradual, într-un dozaj adecvat, în funcţie de situaţia concretă a fiecărei bănci cu capital grecesc din România.
"Băncile din România care au ca acţionari băncile greceşti sunt subiect de drept românesc. Ele sunt organizate, reglementate şi supravegheate în concordanţă cu legislaţia românească. Avem toate scenariile de risc transpuse într-un program de reacţie, care va fi aplicat în funcţie de evoluţiile concrete. Există măsuri de reacţie pentru toate ipostazele. Cred că este mai înţelept şi mai raţional să aşteptăm să vedem cum evoluează lucrurile. Poate nu este atât de negativ cum spun unii. Poate există şi alte interese în spatele unor analize."
Sub povara unor datorii imense, Grecia trece prin cele mai grele momente din istoria ei economică şi o întreagă Europă încearcă să o salveze "de la faliment".
Georgescu a afirmat că BNR, ca autoritate d