Sute de pacienţi din Alba sunt nevoiti să meargă pentru o astfel de investigaţie în judetele învecinate. Costurile examinării medicale cu rezonanţă magnetică nucleară sunt suportate de spital doar pentru cei internaţi.
CITIŢI ŞI:
Accident pe DN1. Trei persoane sunt încarcerate
Un bărbat a murit într-un accident, pe panta Săcelului
Singurul spital din Alba în care se puteau face investigaţii de tip RMN a fost cel de Urgenţă. Unitatea medicală era asociată cu o firmă privată de specialitate, care închiriase un spaţiu în incinta unităţii medicale. Conform înţelegerii, furnizorul plătea o chirie lunară de aproximativ 200 euro şi asigura zilnic trei examinări RMN gratuie pentru pacienţii care erau internaţi. Contractul a fost reziliat de Spital în 2009, pe motiv că societatea comercială avea restanţe la chirie şi utilităti.
200 de cazuri pe lună
De atunci, pacienţii din Alba trebuie să parcurgă peste 100 de kilometrii, dus-întors, până la Sibiu sau Cluj Napoca. „Eu sunt diagnosticat cu scleroză multiplă, aşa că cel puţin o dată pe an trebuie să fac o investigaţie de tip RMN. Numai printr-o astfel de analiză poate fi monitorizată evoluţia bolii. Costul poate ajunge şi la 700 de lei şi îl suport eu, plus că mai sunt la mijloc şi cheltuielile de transport. Ar fi ideal, dacă ar exista în Spitalul de Urgenţă, măcar am scăpa de drumuri“, a spus Dragoş Zaharia, unul dintre pacienţii care face periodic examene RMN.
„Timp pierdut pe drumuri, bani în plus, asta însemană lipsa aparaturii în spitalele din Alba. Sunt cazuri când renunţă, pentru că nu-şi permit“, a completat Aurelia Popa din Gârda, un alt pacient care a primit bilet de trimitere de la medicul specialist pentru investigaţie RMN.
„Pentru noi lipsa unui aparat RMN implică cheltuieli duble. Pentru pacienţii internaţi suportăm integral costurile investigaţiei ş