Mâncarea poate avea gust şi totuşi să fie sănătoasă. Sau invers. Bogăţia culinară a naturii, dar şi dispoziţia noastră de vacanţă fac posibilă pregătirea unor mese uşoare şi rapide, care să împace toate rigorile gastronomico-medicale. Aşa că profită de vară pentru a deprinde obiceiuri alimentare bune!
Vrei să mănânci sănătos pe termen lung? Descoperă alimente naturale pe care să-ţi facă plăcere să le consumi! Aceste gesturi îţi vor intra mai uşor în obişnuinţă, spre deosebire de eforturile pe care trebuie să le faci pentru a evita anumite produse. Iar vara este anotimpul cel mai potrivit pentru a începe un astfel de experiment. În primul rând, în acest sezon avem un alt ritm alimentar. Căldura ne scade apetitul şi ne schimbă gusturile culinare. Dacă iarna simţim nevoia de grăsimi, surse ideale de căldură, acum mâncăm mai puţin şi preferăm mesele mai uşoare. Medicii nutriţionişti chiar ne recomandă să evităm în acest sezon alimentele dense caloric. În plus, ne vine greu să petrecem prea mult timp în faţa aragazului sau a cuptorului, de aceea preferăm reţetele cu timp scurt de preparare sau alimentele proaspete.
Proaspăt sau gătit?
Pentru majoritatea, dieta verii înseamnă mai multe crudităţi şi mai puţină carne, cu efecte benefice atât pentru cei care suferă de boli cronice, cât şi pentru cei care vor să prevină anumite afecţiuni. Fructele, legumele şi zarzavaturile îşi păstrează la maximum substanţele nutritive dacă sunt consumate în forma lor naturală. Nepreparate termic, fructele şi legumele sunt o sursă importantă de enzime şi de minerale (sodiu, potasiu, calciu uşor asimilabil). Datorită fibrelor solubile pe care le conţin, salatele obţinute din crudităţi ajută la reducerea nivelului de grăsimi „rele" din sânge, dar şi la o creştere mai lentă a glicemiei, fiind astfel utile persoanelor care suferă de boli cardiovasculare, de dislipidem