In conditiile in care depozitele nu mai sunt atat de atragatoare, avand in vedere ca dobanzile oferite de banci nu depasesc, deocamdata, inflatia, o alternativa viabila pare sa fie reprezentata de fondurile mutuale de actiuni. Sumele castigate nu sunt usor de ignorat, dar trebuie sa va asumati si anumite riscuri.
In ultimul an, acestea au avut o profitabilitate foarte buna, in unele cazuri chiar si de trei - patru ori mai mare decat cea a depozitelor bancare la termen. Potrivit Conso.ro, cele mai mari castiguri, intr-un an de zile, le-a avut fondul Certinvest XT Index. Randamentul anualizat al acestui fond a fost de peste 30%. Pentru calculele noastra am luat in considerare o suma de 1.000 de lei. Valoarea unitatii de fond este de 93,57 lei.
Comisionul de cumparare a unitatilor de fond este de 1%, daca valoarea pe care o investiti este mai mica de 30.000 de lei. In schimb, daca va hotarati sa faceti tranzactia pe Internet atunci taxa este de 0,5%. Daca alegeti sa investiti o suma mai mare de 30.000 de lei, nu vi se va percepe niciun comision la cumparare.
Pe de alta parte, daca doriti sa vindeti unitatile de fond mai devreme de 30 de zile, atunci vi se va percepe o taxa de 5%, iar daca ati tinut investitia timp de maxim 3 luni, taxa este de 3%. Daca vreti sa vindeti dupa mai putin de 6 luni, atunci veti avea o taxa de 1%. Taxa devine 0 pentru vanzarile care au loc mai tarziu de 181 de zile.
In cazul fondului BCR Expert, cresterea activelor a fost de 26,87%, intr-un an. Astfel ca pentru cei 1.000 de lei ati fi avut o profitabilitate de aproape 270 de lei. Comisionul de cumparare pentru unitati de fond este de 2%, o activa valorand 67,6142 lei.
Fondul KD Maximus a fost al treilea, ca rata de castig, in ultimele 12 luni, cu 22,41%. Unitatea de fond valora in data de 14 iunie 14,8721 lei. Potrivit Conso.ro, comi