Viitorul va aduce o convergenţă între comunicaţii şi energie pentru că până la 70% dintre costurile necesare implementării unei reţele sunt costuri de construcţie, iar cooperarea între furnizorii de diferite tipuri de reţele duce la scăderea semnificativă a costurilor.
Astfel, este posibilă implementarea mai rapidă a reţelelor în zonele rurale sau izolate, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele Autorităţii de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), la seminarul "Piaţa telecom, încotro? Pot operatorii de utilităţi să intre cu infrastructura lor în această luptă?", organizat de ZF în parteneriat cu compania ECI Telecom.
"Reţelele de furnizare a energiei electrice au nevoie de infrastructura şi de experienţa din telecom pentru a realiza aşa-numitul «smart grid» - reţeaua inteligentă capabilă să integreze şi să răspundă la acţiunile şi comportamentul tuturor utilizatorilor şi furnizorilor conectaţi", a spus Marinescu.
"Reţelele de telecomunicaţii trebuie să se extindă pentru a oferi servicii broadband şi au nevoie să exploateze sinergiile dintre infrastructurile existente în telecom şi energie şi de implementarea comună a noilor reţele dezvoltate de furnizorii de comunicaţii şi energie pentru a crea sinergii şi a reduce costurile."
Rata încă redusă de penetrare a serviciilor de internet în oraşele mici şi mediul rural, precum şi potenţialul de apariţie al unor smart grid-uri prin colaborarea dintre operatori telecom şi furnizori de energie fac din România o piaţă cu un potenţial important de creştere în următorii ani, au declarat reprezentanţii companiei israeliene ECI Telecom.
"Credem puternic în piaţa din România, aici sunt încă multe oportunităţi de creştere, pentru că serviciile de internet au încă o penetrare redusă în multe zone. Dar şi primăriile şi companiile de utilităţi, ca parte a unor reţele smart grid, sunt