Guvernul a aprobat joi un proiect de ordonaţă pentru protejarea consumatorului casnic, astfel încât, timp de nouă luni, cetăţenii să nu fie afectaţi de o eventuală scumpire a gazului. Astfel, de la 1 iulie şi până în aprilie 2012, populaţia, dar şi producătorii de energie termică (numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare şi în centralele termice) vor plăti un preţ constant la gaze.
În schimb, eventualele majorări la preţul gazului metan vor fi direcţionate către consumatorii industriali care ar putea suportascumpiri, în perioada următoare, de chiar 30%.
Un singur preţ
Specialistul în energie, Jean Constantinescu ( care este şi preşedintele Institutului Naţional Român pentru Studiul Amenajării şi Folosirii Izvoarelor de Energie - IRE) atrage însă atenţia că o astfel de decizie nu este conformă cu acordurile semnate de autorităţi cu organizmele Uniunii Europene, iar proiectul de ordonanţă adoptat tratează toată populaţia României drept o „categorie vulnerabilă”.
„Autorităţile române s-au angajat să liberalizeze piaţa energiei electrice şi a gazului metan. UE solicită, de exemplu, un singur preţ la gaz metan, un preţ de piaţă, nicidecum o aliniere la preţurile din Europa. Această ordonanţă nu rezolvă situaţia din România şi transformă întreaga populaţie într-o categorie vulnerabilă. În ultimii ani, nu au fost aplicate măsuri care să ducă la eliminarea preţurilor reglementate”, ne-a declarat Jean Constantinescu.
Ordonanţa va intra în vigoare la 1 iulie şi prevede că un coş de consum va fi aplicat consumatorilor cansici şi producătorilor de energie termică, iar al doilea coş vizează consumatorii industriali.
„Mecanism ţintit”
În prezent, funcţionează un sistem de preţuri paralele, neagreat de UE. O parte din consumatorii denumiţi „interuptibili” (exem