129.701.000 de lei. Atât au investit autorităţile din Bucureşti în spitalele preluate în urma decentralizării. Cele din Olt şi Vrancea nu au alocat timp de un an de zile nici măcar un leu pentru întreţinerea şi modernizarea unităţilor medicale, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
Şeful de la Sănătate a prezentat un raport al contribuţiilor locale pentru unităţile sanitare la un an după descentralizarea acestora.
Raportul a fost finalizat pe baza datelor oficiale transmise de unităţile sanitare prin unităţile de sănătate publică şi confruntate cu datele de execuţie centralizate la Ministerul Finanţelor.
"În urma descentralizării unităţilor sanitare către consiliile judeţene şi primării valoarea investiţiilor pe care acestea le-au efectuat în sistemul sanitar au crescut semnificativ, de peste şase ori în ultimii trei ani. Există autorităţi locale care au înţeles importanţa investiţiilor în sănătate, dar sunt şi situaţii în care acestea preferă să investească mai mult în echipele de fotbal, de exemplu decât în sănătatea concetăţenilor", a declarat ministrul Sănătăţii.
Potrivit raportului întocmit de minister, în 2008, la nivel naţional, consiliile judeţene şi primăriile au alocat pentru investiţiile din unităţile sanitare 53,6 milioane de lei. În anul 2009, suma a crescut la 99 milioane de lei, pentru ca în anul 2010 aceasta să îşi majoreze valoarea de peste cinci ori, ajungând la 290,7 milioane de lei.
în acest an, pentru întreţinerea şi modernizarea unităţilor medicale, vor fi cheltuite 344, 4 milioane de lei. În 2011. În primele cinci luni ale anului, autorităţile locale au fost cheltuite peste 105 milioane de lei.
Câţi bani se cheltuiesc pe cap de locuitor
Potrivit datelor furnizate de MS, în 2008, suma investită în spitale pe cap de lcouitor era de doar 3,2 lei. În