„Adevărul“ prezintă săptămânal povestea numelor mari din fotbalul nostru. Astăzi: Ion Pârcălab, unul dintre fotbaliştii cărora fostul dictator le-a permis să plece afară în anii ’70. Fosta glorie a lui Dinamo a fost lăsată de comunişti să joace în străinătate, la Nimes, ca urmare a relaţiilor bune dintre România şi preşedintele Franţei, Georges Pompidou.
S-a remarcat la UTA, dar a făcut carieră la Dinamo. Ion Pârcălab a jucat nouă ani în „Ştefan cel Mare", după care a fost unul dintre puţinii norocoşi care au apucat să joace în străinătate, pe vremea comuniştilor. A fost poreclit de suporteri „Săgeata Carpaţilor". De ce? Pentru că a rămas un model de executare a centrării din alergare, fiind o extremă clasică. Ion Pârcălab a fost unul dintre cei doi fotbalişti cărora Nicolae Ceauşescu le-a permis să evolueze în străinătate, în anii '70. „Primarul de la Nimes i s-a plâns lui Ceauşescu, în timpul unei vizite a preşedintelui acolo, că echipa locală retrogradează, şi i-a cerut jucători. Francezii au venit la o finală a Cupei României, m-au văzut, m-au plăcut şi au decis să mă transfere", a povestit Pârcălab.
Nu doar „Săgeata Carpaţilor" a mers la Nimes, ci şi Florea Voinea, de la Steaua. Drumul dinamovistului şi al stelistului până la noua lor formaţie a fost o adevărată aventură. Când au ajuns în Franţa, pe cei doi nu i-a aşteptat nimeni. Au fost uitaţi de oficialii lui Nimes pe aeroport, unde, timp de o zi întreagă, Pârcălab şi Voinea s-au hrănit numai cu nuci!
A spus „Nu" rasismului
În plus, cei doi români nu au fost întâmpinaţi cu prea mare bucurie la club. Jucătorii aveau impresia că noile achiziţii veniseră ca să le ia locul „autohtonilor". „Ei voiau să ne trimită înapoi. Asta până la un meci în care Voinea a dat patru goluri şi după care nu ne-a mai scos nimeni dintre titulari", a spus Pârcălab. Fosta extremă s-a integrat printre franc