Consilierii locali au aprobat astăzi proiectul privind îmbunătăţirea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a consumatorilor urbani din Municipiul Braşov, menit să scoată oraşul de la poalele Tâmpei din topul zonelor cu cel mai mare preţ al gigacaloriei.
Astfel că, destul de tardiv, Consiliul Local Braşov va aloca aproape 21 milioane de euro pentru a moderniza, dar şi scurta traseul magistralelor de alimentare tocmai pentru a mai reduce din pierderi. Se vor racorda la noua reţea de apă fierbinte 13 puncte termice şi şapte centrale termice din cartierul Astra, centrale situate între CF Braşov - Dârste şi B-dul Saturn. Prin modificarea schemei se scurtează lungimea de traseu pe care se transportă apă fierbinte ce alimentează anumite zone cu aproximativ patru kilometri.
„Sunt foarte multe pierderi datorită faptului că reţeaua de transport este supradimensionată, gândită pentru platforme industriale, pierderile acestea reflectându-se în costuri. Vom negocia cu BERD-ul şi sumele şi datele de finalizare ale proiectului. Investiţia o să se recupereze în timp prin reducerea pierderilor", a declarat George Scripcaru, primarul Braşovului.
Rămâne de văzut şi în cât timp se va amortiza investiţia, ţinând cont că la sistemul centralizat au mai rămas branşate doar 17.000 de familii.
Braşovul, pe locul trei, la costul gigacaloriei
Cel mai mare preţ de producere a agentul termic este la Alba Iulia, 534 lei, urmat de Târgovişte, 445 lei, şi Braşov, 443 lei. Totuşi, populaţia plăteşte sume mult mai mici, datorită subvenţiilor de la Guvern şi primării. Astfel, preţul pentru braşoveni este de 192 de lei/Gcal, şi situează municipiul pe locul 15, pe ţară. Cea mai ieftină gicacalorie o au însă, covăsnenii, doar 92 de lei, unde nici măcar nu se acordă vreo subvenţie.
Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne