Deputaţii europeni încearcă să evite apariţia unei alte crize similare crizei financiare actuale. Una dintre modalităţi este evitarea îndatorării excesive a statelor UE. Şase propuneri au fost astfel făcute, patru dintre acestea urmăresc consolidarea Pactului de stabilitate şi creştere şi supravegherea bugetară.
În toamna trecută deputaţii europeni au adoptat un pachet legislativ ce prevede supravegherea sectorului privat din punct de vedere financiar. Apoi din această primăvara, Parlamentul lucrează la un alt set de reguli pentru a evita îndatorarea excesivă a statelor membre şi deficitele în creştere.Ideea este de a detecta dezechilibrele economice la timp pentru a aplica măsurile corective necesare.
Criza economică şi financiară poate fi explicată şi prin dezechilibrele economice între statele şi la nivelul sectorului privat. Pentru prevenirea şi corectarea acestora la timp, Parlamentul European propune un nou mecanism în cadrul pachetului legilsativ privind guvernanţă economică.
„Cel mai important lucru este transparenţa, care înseamnă şi mai multă responsabilitate din partea statelor membre”, declara de curând Sarah Bowles, şefa comisiei economice şi monetare.
În plus, Banca Centrală Europeană este de acord cu Parlamentul pe această temă, adaugă Sarah Bowles.Ea precizează că s-a piedut încrederea în statele membre întrucât state mari precum Franţa şi Germania în trecut nu au aplicat regulile ci uneori le-au şi schimbat.
Deputaţii prevăd şi posibilitatea amendării statelor care nu se conformează noilor reguli şi deci nu iau măsuri la timp pentru redresarea dezechilibrelor bugetare.
Amenzile sunt prevăzute însă ca o soluţie de ultim recurs iar când acestea vor fi aplicate, ideea este ca ele să alimenteze o cauză comună, precum Banca Europeană de Investiţii. Parlamentul ar dori ca aceşti bani să nu se întoarcă la ţările b