Singura companie româno-belarusă din ţară, Alcovin Măcin, a devenit recent furnizor al Casei Regale cu vinuri autohtone. Cu o cifră de afaceri de peste un milion euro, semnarea contractului cu Casa Regală va putea duce la extinderea afacerilor.
”Am venit în România în anul 2002 şi împreună cu nişte prieteni am decis să investim în vinuri şi am cumpărat mai multe hectare de viţă de vie. Am ales România pentru că în Belarus nu mai există suprafeţe cu viţă. Nu pot spune că este simplu să faci afaceri în România, dar, ca peste tot, sunt avantaje şi dezavantaje”, a spus Lukomski Ihar, unul dintre patronii firmei.
Pentru că a devenit furnizor al Casei Regale a României, patronul firmei speră ca afacerea să beneficieze de mai multă vizibilitate şi să se dezvolte.
"Cifra de afaceri în 2010 a fost puţin peste un milion de euro şi sperăm că în 2011 vom mai avea creştere ca urmare a semnării contractului ca furnizor al Casei Regale, dar şi datorită diversificării gamei sortimentale şi intrării altor vii pe rod. Suntem furnizorii Casei Regale a României din luna iunie cu sortimente de vinuri româneşti.
De asemenea, vinurile din Măcin ajung şi în marile lanţuri hoteliere din Bucureşti, precum Marriott sau Howard Johnson, în medie cu un preţ de 15 lei pe sticlă, dar şi către alte crame şi restaurante din Bucureşti. Încercăm să promovăm mai mult sortimentele româneşti de vinuri precum Feteasca Regală, Tămâioasa Româneasca şi Aligote, un soi specific zonei", a spus directorul economic al societăţii, Dan Jalea.
Exporturile, afectate de criză
Pentru că unul dintre patroni este belorusul Lukomski Ihar, principala piaţa de export a societăţii este cea din Belorusia, unde în 2007 au plecat circa 400 de tone de vin. ”În anii 2008-2009 nu am reuşit să exportam mai mult de 30 de tone de vin. Am avut piaţă de export şi în Moldova sau Polonia, dar din p