Noul concept privind împărţirea administrativă a României în opt regiuni îi cam sperie pe ţărani. Mai ales pe cei care se simt departe de viitoarele capitale regionale. Sătenii din Drăgăneştiul fostului judeţ Vlaşca, actual Teleorman, îi trimit la dracu’ pe politicieni, nevenindu‑le să creadă că se vor subordona Ploieştiului.
Viaţa de zi cu zi din comuna Drăgăneşti-Vlaşca, judeţul Teleorman, se scurge alene, fără prea mari evenimente. Prizonieri benevoli ai propriilor gospodării, oamenii mai află unii de alţii arar, la câte o nuntă, şi parcă din ce în ce mai des la câte o înmormântare. Nici cârciumile nu mai au clienţi. Oamenii sunt gospodari. Unii au serviciu, alţii muncesc „în bătătură" sau la câmp. Obosiţi, seara intră cu toţii în case şi se odihnesc în faţa televizorului. La sfârşit de săptămână se mai strâng în faţa porţii câte unui vecin. Mici poiene de-ale lui Iocan...Subiectul săptămânii e împărţirea administrativ-teritorială a ţării. Referendum? „Ai dracu', iar ne cheamă pe noi să votăm ca să le fie lor bine...."
Bătrânii: „Situaţia e-n doi peri"
Pe o uliţă pietruită, în dreptul unei case bătrâneşti împrejmuită cu un gard de uluci, un bătrânel firav ca o umbră şi pipernicit dă cu sapa ca să taie buruienile de la poartă. Se prezintă milităreşte, cu iniţiala tatălui. Îl cheamă Stoian D. Rîciu, are 84 de ani, văduv de-o vreme şi tatăl a doi copii stabiliţi în Bucureşti. În ceea ce priveşte problema regionalizării, are o ambiguă părere personală conturată în verde-uscat: „Situaţia socotită mie e în doi peri: ori în verde, ori în uscat, nu ştii ce se întâmplă. Părerea mea! Problema e că am petrecut şi bune şi rele, dar mai mult rele, şi nu ştii cum să socoteşti. Eu zic acuma că nu e bine ce se face. Dacă ne cheamă să ne dăm cu părerea, n-aş vota nimic. Nu mai mi-arde mie d-astea."
Mai sus, pe aceeaşi uliţă, în grădina din spa