"Deci, dumneavoastra sunteti micuta femeie care a scris cartea ce a declansat marele razboi". Cu aceste cuvinte, Abraham Lincoln a intampinat-o pentru prima data pe Harriet Beecher Stowe, femeia care, odata cu scrierea romanului "Coliba Unchiului Tom", a schimbat cursul istoriei.
"Daca aceasta carte ar fi fost un pistol, v-as fi impuscat fara sa clipesc" i-a spus odata poetul german Rolf Dieter Brinkman, criticului literar Marcel Ranitzki.
Intr-adevar, literatura, cartea scrisa, influenteaza, cateodata, atat de mult opinia publica, incat aceasta este capabila sa schimbe cursul istoriei. O astfel de carte este "Coliba Unchiului Tom", scrisa de Harriet Beecher Stowe, noteaza Deutsche Welle.
Cartea scrisa de Dumnnezeu
Secolul 19 nu a adus numai industrializarea, dar si unul dintre cele mai grele conflicte armate din istoria SUA, razboiul civil dintre Sud si Nord. O carte a condus la izbucnirea acestui razboi, un roman sentimental scris de o femeie. Harriet Beecher Stowe apartine unei categorii de femei, devenite raritate peste ani, cu educatie si, totodata, cu curajul necesar sa puna pe hartie ororile sclaviei.
Stowe a fost fiica unui preot si sotie de profesor. A fost o persoana credincioasa, iar in opinia sa, crestinismul si sclavia sunt complet incompatibile. "Coliba Unchiului Tom" se bazeaza pe o poveste adevarata, iar ideea, se spune, s-a inradacinat in mintea scriitoarei in timpul unei slujbe religioase. Mai tarziu, ea a spus ca romanul sau a fost inspirat si scris de Dumnezeu. Pe 14 iunie, 2011, s-au implinit 200 de ani de la nasterea acestei scriitoare emblematice pentru SUA.
Se pare si ca ideea autoarei s-a conturat si mai bine dupa ce aceasta a citit autobiografia lui Josiah Henson, un sclav de culoare, care a trait pe una dintre plantatiile din Sud.
Prin eroul sau, Stowe a cast