Dacă intenţionaţi să călătoriţi vara aceasta în una dintre ţările Uniunii Europene sau în Islanda, Lichtenstein, Norvegia sau Elveţia, nu uitaţi să vă ridicaţi cardul european de asigurări de sănătate. Pe baza lui, aveţi acces la serviciile publice de sănătate din străinătate, în cazul în care vă îmbolnăviţi sau suferiţi un accident. Sursa: SHUTTERSTOCK
Peste 185 de milioane de europeni deţin astfel de carduri, potrivit datelor Comisiei Europene. În România, l-au solicitat până acum aproape 240.000 de persoane.
Nu acoperă tratamente planificate
Posesorii cardului beneficiază de aceleaşi servicii publice de sănătate ca şi persoanele asigurate din ţara pe care o vizitează, iar dacă trebuie să plătească pentru serviciile primite, îşi vor primi banii înapoi când se întorc acasă. Tratamentele planificate nu sunt însă acoperite de cardul european de sănătate.
În România, cardurile de sănătate se obţin de la casele judeţene de asigurări. Cardul trebuie cerut inclusiv pentru copii, dacă merg şi ei în vacanţă. Actele necesare obţinerii cardului se depun cu cel puţin o săptămână înainte de plecare, iar pentru cei care sunt presaţi de timp se poate elibera certificatul provizoriu de înlocuire a cardului în 24 de ore.
Chiar dacă aveţi cardul, s-ar putea să fiţi nevoiţi să achitaţi o diferenţă de preţ la consultaţiile medicale, în funcţie de legislaţia ţării în care vă aflaţi.
"Cei care doresc un astfel de card trebuie să facă dovada calităţii de asigurat, cu adeverinţa de asigurat sau adeverinţa de salariat. Adeverinţa eliberată de angajator trebuie completată după modelul ce poate fi descărcat de pe site-ul caselor de asigurări", recomandă Cristina Călinoiu, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti.
Pentru români, valabil doar şase luni
La dosarul care se