Orădeanul Viorel Lascu recondiţionează locuinţele vechi din comuna bihoreană Roşia şi le pune la dispoziţia celor care îşi doresc un concediu diferit de ceea ce se practică în România. Oaspeţii se bucură de tot confortul, dar şi de peisajele de vis şi de obiectivele din zonă. Iar gustul bucatelor din gospodăriile ţăranilor nu se compară cu nimic.
Orădeanul Viorel Lascu a înţeles că obiceiurile vechi, produsele tradiţionale şi zonele pitoreşti pot fi un avantaj pentru turismul românesc, dacă sunt exploatate la adevărata lor valoare. El a reparat case ţărăneşti vechi din Bihor şi a creat în comuna Roşia un centru turistic. „După ce am început să recondiţionez casele a venit aici un cuplu din Bucureşti, Evantia şi Costache Roman, şi le-a plăcut atât de mult ideea încât au decis să investească în proiectul meu. Practic, eu am venit cu logistica şi cu ideile, ei cu finanţarea", povesteşte Viorel Lascu despre începutul afacerii sale.
Casele refăcute respectă arhitectura iniţială, dar au toate facilităţile unei case noi: apă, electricitate, încălzire. Pentru a urma cât mai bine modelul iniţial, orădeanul s-a consultat cu specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor, iar ţăranii din zonă s-au dovedit cei mai pricepuţi meşteri. Ideea de a recondiţiona locuinţe ţărăneşti i-a venit în urma expediţiilor speologice făcute în munţii din Bihor, ocazie cu care a văzut multe locuinţe ţărăneşti lăsate în ruină. „Multă lume nu ştie să le preţuiască. Am văzut cum case vechi au fost demolate şi puse pe foc ori au rămas neîntreţinute şi abandonate. Aşa că m-am gândit să le cumpăr şi să le recondiţionez. Principalul meu consilier a fost directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi am consultat foarte multe publicaţii legate de casele ţărăneşti din zona Bihorului şi Crişanei", explică Lascu.
Dealurile verzi sunt presărate cu şure de paie şi căsuţe vechi
E