Criza imobiliară a introdus în perisajul pitoresc al Irlandei un nou element: cartierele fantomă. Vile ciudate cu acoperiş de stuf, la un preţ de 700.000 de lire, stau goale pentru că nimeni nu îşi permită să le cumpere.
Agenţii imobiliari din Anglia vând, în medie, câte o locuinţă pe săptămână de când piaţa rezidenţială a început să se înrăutăţească, însă investitorii irlandezi simt fiorul crizei mult mai rece.. De vreme ce economia ţării se bazează pe agenţi imobiliari, rezidenţii aşa numitului Tigru Celtic, acum ţinut în viaţă de un împrumut extern de 85 mld. euro, mai au o amintire a vremurilor bune din trecut.
Cartierele fantomă au devenit un element nou în peisajul irlandez, cu sute de proprietăţi nou construite stând goale după prăbuşirea economiei.
În ciuda încercărilor de salvare a economiei care au venit de la vecinii britanici, priveliştea tristă pe care o lasă cartiere precum St James Wood din orăşelul Stradbally continuă să se multiplice. Cartierul este format din 15 vile cu acoperiş de stuf, toate nelocuite. Grădinile unora dintre aceste case au şi început să fie vandalizate.
Unii rezidenţi din zonă sunt de părere că vilele ar trebuie demolate, fiind surprinşi de faptul că dezvoltatorul a riscat să le construiască pe toate odată. „E ciudat că nu a construit doar una sau două, să le vândă şi ulterior să construiască altele“, spune unul dintre vecini. „Veniţi în câţiva ani. Când vor fi îngenunchiaţi nu vei mai plăti decât câteva mii de dolari pe ele. Le voi cumpăra eu atunci. O să le folosesc pentru a adăposti vacile şi oile în ele“, mai spune vecinul.
Nu de aceeaşi părere este dezvoltatorul acestui cartier Pat McCoy. El spune că a avut o reacţie pozitivă când vilele au fost scoase pe piaţă în 2006, an în care au fost construite 93.000 de locuinţe noi, iar bula imobiliară era umflată la maxim. A