Administraţia SUA începe să facă primii paşi serioşi împotriva regimului de la Damasc. Statele Unite au început să adune informaţii şi probe privind posibile crime de război, comise, în ultimele trei luni, de forţele de ordine siriene împotriva manifestanţilor opoziţiei, a declarat un înalt oficial de la Casa Albă pentru CNN.
Oficialul a explicat că "se verifică dacă există temei pentru acuzaţia de crime de război" şi dacă deschiderea unei acţiuni la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga ar fi potrivită. Casa Albă este criticată tot mai des că reacţionează prea lent faţă de violenţa autorităţilor siriene împotriva demonstranţilor pro-democraţie.
SUA iau în calcul şi creşterea presiunii economice asupra Siriei, ceea ce implică sancţiuni faţă de comerţul sirian cu petrol şi gaz, a mai spus oficialul. Între timp, administraţia Obama face lobby printre membrii Consiliului de Securitate al ONU pentru a susţine o rezoluţie împotriva Siriei, ceea ce "ar trimite un mesaj puternic preşedintelui Assad", după cum a spus un alt oficial al Casei Albe, pentru CNN.
SUA trebuie să se asigure că au şi sprijinul celorlalţi patru membri permanenţi ai Consiliului de Securitate (China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie) pentru o astfel de rezoluţie sau măcar majoritatea voturilor. Se presupune că Rusia şi China nu vor sprijini o iniţiativă împotriva Siriei, însă secretarul de stat Hillary Clinton se află în negocieri cu Moscova.
Izbucnită în luna martie, revolta sirienilor împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad a fost reprimată violent de forţele de securitate. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului susţin că în jur de 1.300 de manifestanţi au fost ucişi în timpul mişcărilor de protest.
Casa Albă a fost acuzată că se poartă cu mănuşi faţă de Siria, în contrast cu reacţia rapidă faţă de situaţia din Libia, unde rebelii încearcă să răsto