Temperaturile înalte impun tot mai mulți oameni să se refugieze pe malul lacurilor și râurilor iar accidentele pe apă devin tot mai frecvente.
Potrivit Direcției informare și relații publice a Ministerului de Interne, pe parcursul ultimelor săptămâni apele au răpit viaţa a patru copii, iar de la începutul acestui an au fost înregistrate peste 40 de cazuri de înec.
La 5 iunie curent, în timpul scăldatului, în apele Nistrului s-a înecat un copil de 10 ani din satul Talmaza, raionul Ştefan Vodă, anunță site-ul oficial al ministerului de interne. O altă tragedie s-a produs în după-amiaza zilei de 9 iunie, în satul Voinescu, raionul Hânceşti: doi băieţi, unul de 11 şi altul de 15 ani, nu s-au mai întors acasă după ce au fost văzuţi de localnici pe râul Prut, de unde au fost luaţi de curenţii puternici de apă. Un alt caz tragic s-a înregistrat în satul Alexandreni, raionul Sângerei: un băiat de 15 ani s-a înecat, pe când se scălda în iazul din apropierea localităţii.
Ministerul de interne avertizează că principalele cauze care conduc la înec sunt: încălcarea regulilor de comportare pe apă în timpul scăldatului şi plimbărilor cu mijloacele plutitoare, agravarea în timpul aflării în apă a unor boli interne sau psiho-neurologice, utilizarea băuturilor alcoolice.
Pentru evitarea pericolelor de înec se recomandă:
- scăldarea doar în locuri special destinate
- urmărirea comportamentului copiilor în apă, care trebuie să se scalde doar sub controlul părinţilor sau altor persoane adulte
- se interzice scăldatul în stare de ebrietate
- se interzice scăldatul când temperatura apei este mai joasă de 18º, iar a aerului mai joasă de 22º
- în timpul înotului, să nu se treacă după pistele de interzicere, să nu să se apropie de mijloacele plutitoare
- să nu se plonjeze de pe