Nicolae Bănescu, istoric şi bizantinolog de renume internaţional, făcea, în 1906, o „recenzie“ a presei din Craiova
Unul dintre cele 57 de articole scrise de Nicolae Bănescu în revista Ramuri este cel în care îşi manifestă credinţa că revista are puterea de a schimba mentalitatea „cetitorilor“.
„Mişcarea de cultură ce se răspândeşte de câţi-va ani încoace, pornind din înţelegerea nevoilor noastre sufleteşti, câştigă zi de zi teren în cuprinsul vieţii româneşti, în ciudat doctrinelor clădite pe vechi dogme de şcoală şi trâmbiţate cu sgomot de alarmă de unii «aristocraţi» în literatură. În mai toate părţile neamului s’a înţeles rostul temeinic al acestei mişcări, şi scriitorii de azi ne-au dat literatura aceia specific românească, gustată şi preţuită de marele public cetitor, care nu vrea să se supună la formulele seci ale esteticianilor şi criticilor de gust... subţire.
Tineretul priveşte în deosebi cu multă simpatie această orientare cuminte a vieţii noastre sufleteşti. El urmăreşte manifestările şcoalei nouă cu mult interes. Încălziţi de lectura fruntaşilor acestei şcoli, înflăcăraţi de ideia ce luminează aurora unei renaşteri a vieţii româneşti, în sensul strângerii legăturilor de suflet ale neamului de pretutindeni, câţiva tineri au întreprins a tipări în Craiova această revistă - Ramuri - răspânditoare a aceloraşi principii de cultură“.
Aşa sună introducerea făcută de Nicolae Bănescu. El a observat, cu tenacitatea şi atenţia unui istoric, înclinarea presei spre scandal, spre un partid politic sau altul sau nepăsarea autorităţilor mult prea ocupate ca să oprească grosolăniile scrise.
Bănescu nu s-a ascuns de la a atrage atenţia asupra acestor fapte. „Încolo, masa cea mare a bunilor gospodari ai Craiovei îşi hrănesc biet sufletul lor nevinovat cu otrava zilnică a presei de toate colorile.
Pe lângă ziarele din Capitală, ies aici