Datoriile societățiilor, companiilor și regiilor de stat către bugetul general consolidat a crescut în perioada de criză de la 7,12 miliarde de lei la 13,41 miliarde de lei, potrivit unui document al Ministerului Finanțelor Publice, obținut de capital.ro.
Astfel, dacă în la finele lunii martie cei 154 operatori economici de stat aveau de achitat către bugetul de stat datorii în sumă de 4,06 miliarde de lei, la 31 martie 2011 suma a ajuns la peste 7,8 miliarde de lei.
O creștere similară s-a raportat și la plata restanțelor către bugetele locale. De la 29,8 milioane de lei în decembrie 2008, datoriile ”găurilor negre ale economiei” s-au majorat cu 85%, ajungând la aproape 55 milioane de lei.
Nici la bugetul asigurărilor sociale situația nu este mai bună. De la 3 miliarde de lei, în decembrie 2008, arieratele au ajuns la 31 martie 2011 la peste 5,5 miliarde de lei.
Datoriile către companii private și alți creditori a crescut, de asemenea, de la 2,5 miliarde de lei la 4,19 miliarde de lei la finele lunii ianuarie 2011. În perioada februarie-martie 2011, cei 154 operatori economici de stat au reușit să achite doar o parte din datoriile către privați, și anume circa un miliard de lei.
Vezi aici varianta integrală a documentului
Baronii economiei românești
Cei mai mari datornici sunt CNH, CFR și Termoelectrica. Aceste companii, cât și altele, au fost nominalizate de șeful statului în luna mai, după întâlnirea avută la Cotroceni cu reprezentații FMI. Atunci președintele Traian Băsescu a declarat că "sectorul privat s-a ajustat şi s-a adaptat, dar societăţile, regiile de stat, au stat şi au privit la criză".
Potrivit președintelui României, anul 2011 este anul în care obiectivul major este optimizarea funcţionării regiilor statului şi a regiilor de interes local sau a soci