De sute de ani, Biserica s-a pliat după modelul laic. Cum va modifica noua reformă administrativ-teritorială organizarea BOR. Sursa: Mihai Șoica
Conform Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Biserica "se administrează în mod autonom". Cu toate acestea, de sute de ani, datorită tradiţiei bizantine care prevede o bună colaborare cu statul, Biserica s-a "pliat" după modelul laic.
Conform articolului 6 din Statut, "BOR este organizată ca Patriarhie, cu titulatura Patriarhia Română. Aici intră eparhii -arhiepiscopii şi episcopii -grupate în mitropolii, precum şi alte unităţi în interiorul sau în afara graniţelor României".
Cert este că episcopiile, arhiepiscopiile, dar şi mitropoliile au fost gândite şi "desenate" după harta din 1968, cea care a stabilit judeţele de astăzi. De altfel, există în cea mai mare parte a ţării - cu mici excepţii - câte o episcopie de judeţ, maxim două.
Ce schimbări vor avea loc
În mod logic ar trebui să dispară episcopiile, rămânând numai 8-9 mitropolii, dar acest lucru nu este posibil, activitatea misionară a Bisericii şi necesitatea unui episcop în fiecare zonă fiind de stringentă necesitate.
O reformă va avea loc, pentru că şi articolul 7 din Stat prevede: "Înfiinţarea, desfiinţarea, modificarea teritorială şi schimbarea titulaturii mitropoliilor, arhiepiscopiilor şi episcopiilor se fac prin hotărâri ale Sfântului Sinod, ţinând seama de cerinţele pastoral-misionare şi luând în considerare organizarea administrativ- teritorială a statului".
REORGANIZARE. Dacă reforma va fi aplicată, ar trebui să dispară episcopiile și să rămână opt-nouă mitropolii
REGIUNEA SUD - EST
O struţo-cămila şi Dobrogea apostolică
O cercetare atentă, din punct de vedere bisericesc, a hărţii propuse de Executiv