Autoritatea Națională Sanitar Veterinară a emis azi un comunicat de presă prin care anunță declararea stării de alertă de Antrax în Caraș-Severin, Timiș, Arad și Mehedinți. Astfel s-a dispus aplicarea măsurilor de control strict al circulaţiei de animale vii, produse şi subproduse, provenite din Novi Becej, satele Bocear şi Novo Milosevo, la 60 de Km de graniţa cu România
UPDATE 8.00
Specialiştii din cadrul Direcţiei sanitar Veterinare Caraş-Severin vor supraveghea cele două puncte de trecerea a frontierei împreună cu poliţiştii de frontieră. „Nu sunt afectate arpovizionările magazinelor din Reşiţa. În continuare vom monitoriza fiecare intrare în ţară şi vom verifica actele de însoţire a animalelor“, ne-a informat în această dimineaţă Ion Rădulescu, directorul DSVSA Caraş-Severin
IERI ORA 8.00
Specialiștii din cadrul Autorității Naționale Sanitar Veterinare spun că ultimul caz de îmbolnăvire cu antrax s-a înregistrat în anul 1998.
Antraxul este o boala infectocontagioasă care afectează rumegătoarele, cabalimele și porcii, mai rar alte specii de animale. Boala se poate transmite si la om. Se caracterizează clinic prin febra mare, congestia mucoaselor aparente, cord pocnitor, tremurături musculare, tulburări digestive, iar uneori apariția unor edeme externe dureroase și cu extindere rapidă. „La porci și cai evoluează în unele cazuri cu edemeîn regiunea jgheabului (96,glosantrax ). Anatomopatologic, se constata diateza hemoragică, spenomegalie, lipsa rigidității, singe necoagulat“, spune Ioan Dârzu, președintele A.N.S.V.S.A.
Pentru protejarea împotriva antraxului, se efectuează vaccinări preventive obligatorii la animalele din speciile receptive o dată pe an primavara înainte de scoatere a animalelor la pașune, contravaloarea manoperei este suportată de către stat.
Sâmbătă ora 17.00
În scopul prevenirii oricărui risc,