După o săptămână încărcată în care programul de somn a fost neglijat, avem impresia că somnul prelungit din weekend ne va ajuta să recuperăm nopţile pierdute. Oamenii de ştiinţă de la Colegiul Penn State din cadrul Facultăţii de Medicină din Pennsylvania susţin că, dacă dormim doar şase ore pe noapte în timpul săptămânii, capacităţile intelectuale ne sunt afectate, indiferent de cât de mult dormim apoi în weekend. Orele de somn nu mai pot fi recuperate la sfârşit de săptămână, avertizează cercetătorii americani, citaţi de Daily Mail.
Pentru a ajunge la această concluzie specialiştii, coordonaţi de profesorul de psihiatrie Alexandros Vgontzas, au monitorizat mai mulţi tineri şi tinere care şi‑au petrecut 13 nopţi consecutive în laboratorul cercetătorului. În primele patru nopţi, participanţii la studiu au dormit câte opt ore în fiecare noapte. Apoi, perioada de odihnă le-a fost redusă la şase ore pe noapte, timp de şase nopţi la rând. În ultimele trei zile de experiment, voluntarii au trebuit să doarmă zece ore. "După o săptămână de privare de somn, două zile de odihnă nu au dus la îmbunătăţirea performanţelor respectivelor persoane", a menţionat coordonatorul cercetării.
Experţii au mai constatat că organismul femeilor are capacitatea de a se reface mai redepe, comparativ cu cel al bărbaţilor. "În cazul femeilor, somnul adânc are un efect protector, dar acest lucru nu este valabil şi în cazul bărbaţilor. Ca urmare, ele îşi revin mai repede", spune prof. Vgontzas.
Un studiu precedent arăta că, în cazul femeilor, problemele legate de somn pot dăuna, în timp, mariajului. Totodată, din cauza lipsei de odihnă, femeile sunt mai predispuse la afecţiuni de natură cardiacă.
După o săptămână încărcată în care programul de somn a fost neglijat, avem impresia că somnul prelungit din weekend ne va ajuta să recuperăm nopţile pierdute. Oamenii de ştiinţă de