Vreţi să modificaţi hainele vechi sau să vă faceţi unele noi, fără să daţi bani la croitor? Nu e imposibil! Începând din această săptămână, Libertatea vă învaţă, pas cu pas, câteva noţiuni de bază care vă vor iniţia în tainele croitoriei. Vreţi să modificaţi hainele vechi sau să vă faceţi unele noi, fără să daţi bani la croitor? Nu e imposibil! Începând din această săptămână, Libertatea vă învaţă, pas cu pas, câteva noţiuni de bază care vă vor iniţia în tainele croitoriei.
Croitoria este o activitate complexă, care nu se rezumă doar la ac şi la aţă. De aceea, la prima “oră de croitorie” vă spunem ce trebuie să conţină trusa de cusut:
- Foarfecă mare de croit. Cu ajutorul ei puteţi tăia materialul drept, fără să-l deşiraţi. Condiţia este ca foarfeca să fie foarte bine ascuţită.
- Foarfecă mică, cu vârf ascuţit. Este mai uşor de mânuit şi e necesară pentru tăiatul firelor, pentru crestarea materialului, tăierea butonierelor sau pentru broderii.
- Degetarul. Vă fereşte degetul mijlociu de înţepături şi vă ajută să împingeţi mai uşor acul în timpul cusutului sau al însăilatului.
- Acele de cusut. E bine să aveţi mai multe, de dimensiuni diferite, pentru că la însăilat se folosesc ace mai lungi şi mai subţiri, iar la ţesături dure sau groase sunt mai bune cele mai mari, bine ascuţite.
- Centimetrul. Are 1,5 m lungime şi vă ajută să măsuraţi materialul sau dimensiunile corpului. Mai mult, vă poate fi folositor la trasarea liniilor de tăiere, pe material.
- Acele cu gămălie. Trebuie să aibă vârful ascuţit, ca să nu rupă firele din textura materialelor şi să nu lase urme în ţesătură.
- Perniţa de ace. Se face dintr-un dreptunghi de circa 7x15 cm, din stofă, şi se umple cu vată. În ea înfigeţi, în timpul lucrului, acele de cusut şi pe cele cu gămălie.
- Creta. Vă ajută să trasaţi pe material conturul tiparului, să însemnaţi eventua