Cancelarul german Angela Merkel le-a cerut creditorilor privaţi să ajute la uşurarea crizei datoriilor Greciei, în timp ce protestele faţă de politica de austeritate a guvernului socialist elen au continuat şi sâmbătă la Atena, relatează BBC News, citat de NewsIn.
Un nou pachet de salvare pentru Grecia trebuie să implice un impuls "substanţial" din partea băncilor private, a spus cancelarul Merkel.
Vineri, premierul grec Georgios Papandreou şi-a remaniat cabinetul, în încercarea de a readuce stabilitatea politică, şi a numit la Finanţe un fost rival politic din cadrul partidului socialist. Noul guvern urmează să obţină marţi încrederea în Parlament, dar nu e sigur că va obţine şi încrederea pieţelor financiare.
Grecia este în aşteptarea aprobării următoarei tranşe din împrumutul de 110 miliarde de euro pe care l-a luat anul trecut de la UE şi FMI. Are nevoie de cele 12 miliarde de euro pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, din cauza datoriilor pe care trebuie să le plătească în următoarele luni. Împrumutul depinde însă de implementarea unor reforme interne dureroase.
Papandreou vrea să crească taxele, să taie pensiile şi să privatizeze, ceea ce ar aduce ţării 28 de miliarde de euro în următorii patru ani, dar planurile sale au fost întâmpinate cu greve la nivel naţional şi violenţe pe străzile Atenei.
Şi sâmbătă mii de persoane au mărşăluit spre Parlament pentru a-şi arăta nemulţumirea.
Comisarul european Olli Rehn a spus că Grecia va primi următoarea tranşă din împrumut în iulie, dacă Papandreou reuşeşte să demareze reformele.
Pe de altă parte, cancelarul german Angela Merkel se confruntă cu intense critici acasă pentru contribuţia uriaşă a ţării sale la planurile de salvare europene.
Berlinul le-a cerut investitorilor să dea mai mult răgaz Greciei pentru a-şi plăti datoriile şi să participe la privatizările