Toate persoanele au resimtit la un moment al vietii o durere de cap, mai usoara sau mai acuta. Atunci cand a fost mai grav, probabil ca aceasta a fost insotita de senzatii de greata si varsaturi.
Determinarea aparitiei cefaleei nu poate fi facuta cu exactitate, existand numeroase cauze. Localizarea durerii si frecventa cu care apare difera foarte mult de la caz la caz, ceea ce face ca aceasta afectiune sa nu poata fi cunoscuta in profunzime.
Se stie ca tesutul cerebral nu doare, cea mai mare parte a craniului si o parte importanta a membranelor ce acopera creierul nesimtind durerea, dar exista cazuri in care cefaleea poate semnala o tumora sau o hemoragie la nivel cerebral.
Durerea de provenienta extracraniana poate fi cauzata de inflamatia sinusurilor, urechilor sau a gingiilor. In interiorul cutiei craniene, durerea mai poate proveni de la o dilatare arteriala, de la o inflamare a membranei creierului.
Dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna, spune ca durerile de cap pot aparea si din cauza unor modificari care au loc la nivelul unor neurotransmitatori cerebrali, precum serotonina sau noradrenalina, acest lucru ducand la iritarea tesuturilor sensibile la durere.
Exista mai multe tipuri de cefalee:
1.Cefaleea de stres episodica: apare de cateva ori pe luna, dar nu mai mult de jumatate din timpul total, fiind resimtita ca o durere usoara, moderata, constanta, insotita de presiune si de o senzatie de pulsatie. Afecteaza in special fruntea, crestetul capului sau partile laterale ale capului. Poate dura doar 30 minute sau se poate intinde pe durata a mai multe zile.
2.Cefaleea de stres cronica: isi face aparitia mai mult de 15 zile pe luna si intensitatea ei poate varia, de la cea mai usoara pana la dureri greu de suportat. Migrenele persista pentru perioade lungi de timp si a