* Rachiul si alifia de tataneasa se numara si azi printre leacurile de baza din farmacia gospodariilor taranesti. Leacuri stravechi, mostenite din generatie in generatie, erau folosite cu mult succes in ulcere si cancere ale pielii, reumatism, psoriazis, luxatii, lovituri si fracturi. Retetele pe care le prezentam pot fi preparate acasa, usor, in laboratorul bucatariei *
Barba-tatei, boracioc, iarba-neagra, mierea-ursului, zlac... numele atat de diverse prin care este cunoscuta in popor Tataneasa vorbesc de la sine despre larga ei intrebuintare ca leac pentru sanatate. Cunoscuta din stravechime, dacii o foloseau pentru scrantituri si fracturi, pentru dureri de piept, de dinti, de rinichi si de splina, in caz de hernie si diabet. Raspandita in toata tara, creste mai ales pe margini de ape, in santuri si fanete umede, prin locuri mlastinoase, zavoaie si lunci. Se recunoaste usor prin tulpina ei ramificata puternic, inalta de pana la un metru, impodobita cu flori rosii-violacee, grupate cate 5-10 la un loc. Infloreste necontenit intre mai si septembrie. Se recolteaza radacina si frunzele pe durata infloririi, in zilele cu soare. Se usuca la umbra, in strat subtire.
"Bomboane" de tataneasa
- Contra raguselii si arsurilor la stomac -
Se scot radacini proaspete de Tataneasa din pamant, se curata si se taie in bucati mici. Se pun la uscat pe hartie de bucatarie. Trebuie uscate repede, pentru ca mucegaiesc usor. Pe vreme umeda, pot fi uscate si in cuptor, la 45 de grade. Se pastreaza intr-un recipient de sticla.
Mod de folosire: in caz de arsuri la stomac sau raguseala, se ia o bucatica de radacina in gura si se mesteca. Prin saliva, substantele active din Tataneasa sunt preluate si suferintele dispar.
Bautura intaritoare cu tataneasa
- Grabirea vindecarii in caz de vatamari la maini si picioare