Managementul spatiului este una dintre cele mai putincostisitoare modalitati prin care companiile isi pot reduce cheltuielile cuenergia. Ce trebuie sa faci? Tudor Trita, managing director al ArchibusSolutions Centers, a prezentat cateva modalitati simple prin care firmele isipot reduce cheltuielile cu energia fara nicio investitiesuplimentara.
In general, reducerea costurilor cu energia se poate faceprin doua metode mari: modernizarea cladirii, ceea ce necesita oinvestitie initiala, si optimizarea utilizarii, care nu necesitacosturi aditionale.
Cum iti optimizezi insa spatiul, pentru a reduce consumul energie?Trita a explicat, in cadrul unui eveniment dedicat administrarii activelor siorganizat de Evensys, saptamana trecuta, ca o prima masura pe care firmele o pot lua esteflexibilizarea programului de lucru pentru angajati.
Una dintre metode este sa permiti angajatilor sa lucreze din afara biroului. Modalitatea presupune insa oplanificare foarte buna in timp si spatiu, pentru ca mai multi angajati vorimparti acelasi birou, asa ca trebuie sa se programeze exact cine si candvine la sediu.
Managementul spatiul este al doilea pas in realizarea deeconomii cu factura de energie perin restrangerea birourilor sau a spatiilor desedinta, spre exemplu. Un studiu al companiei de profil Regus din 2010, arata ca anual, in MareaBritanie si Franta, spatiile de birouri inchiriate, dar nefolosite de angajati,"inghit" peste 9 miliarde dolari, iar in China aceste costuri depasesc 70miliarde dolari.
Cum pierd companiile acesti bani? Din studiu reiese ca 38% din spatiulde birouri inchiriat de o companie (incluzand aici si zonele salilor deconferinte sau spatiile de relaxare) ramane neutilizat, in orice moment alzilei.
Cum reducerea costurilor ramane inca una dintre cele maiacute probleme din mediul de afaceri, administratorii p