Trei băieţi de la Colegiul Naţional "Petru Rareş" din localitate îşi vor prezenta creaţia în SUA. Adolescenţii au câştigat un premiu de excelenţă la Concursul Naţional de Ştiinţă şi Inginerie desfăşurat zilele acestea în municipiu.
Sucevenii Tudor Pătuleanu, Vlad Daniel Pavel şi Adrian Mateoaia au realizat un pix digital ce utilizează senzori de poziţionare 3D, recunoscând orice tip de scris. Creaţia lor va fi prezentată în 2012 la concursul internaţional de ştiinţă şi inginerie din America.
Ei vor pleca peste Ocean împreună cu alţi colegi de-ai lor: Ionuţ Budişteanu (Râmnicu Vâlcea), Andrei Gheorghiu (Oradea) şi Alexandra Matea Moldovan (Bucureşti).
Au mai fost premiaţi şi elevii: Dragoş Gherghescu (Bucureşti), Adrian Munteanu, Andrei Neagu şi Radu Nicolae (Ploieşti), Constantin Vlad şi Gheorghe Muşat (Ploieşti), Beniamin Vasileniuc (Suceava), Ioana Grigoraş (Roman), Alexandru Duţă şi Ciprian Matei (Ploieşti), Mihnea Gheorghe Horbuli (Botoşani), Bogdan Antohi, Tiberiu Chibici şi Andrei Iacob (Suceava).
Lucrarea care a atras cele mai multe priviri a fost un dispozitiv prin intermediul căruia orbii pot percepe imagini cu ajutorul limbii. Este vorba de un complex informatic în care programul inventat de adolescentul Ionuţ Budişteanu (17 ani) ar permite nevăzătorilor să-şi depăşească handicapul.
„Imaginile sunt percepute de creier, iar ochiul şi limba au rolul de a transmite informaţii", a explicat Ionuţ pe ce se bazează invenţia lui. Alte lucrări apreciate au fost un tren care se deplasează prin aer cu ajutorul unui sistem format din bobine şi magneţi, un cartier rezidenţial care foloseşte doar energie verde, o soluţia de stârpit gândacii, roboţi care execută diverse mişcări, maşini care sar de pe o şosea pe alta.
„Unul din zece copii este inginer din buricele degetelor. Lumea stă pe umerii inginerilor",a declarat matematicianul