Pentru prima dată, Naţiunile Unite susţin drepturile comuniţăţii LGBT (lesbiene, gay, bisexuali şi transexuali). Organizaţia a aprobat, vineri, o moţiune controversată, criticată aspru în unele ţări musulmane sau africane.
Potrivit salon.com, proclamaţia este scrisă în cuvinte alese cu grijă, care exprimă îngrijorarea cu privire la abuzurile cauzate de orientarea sexuală şi se bazează pe un raport privind discriminarea persoanelor homosexuale. Activiştii consideră acest document o schimbare importantă în ceea ce priveşte o problemă globală.
„Acesta este un moment istoric, care scoate în evidenţă abuzurile asupra drepturilor omului de care au parte persoanele lesbiene, gay sau transexuale peste tot în lume, doar pentru cine sunt şi pe cine iubesc," a afirmat Hillary Clinton, secretarul de stat american.
După negocieri dure, membrii Consiliului Drepturilor Omului din cadrul Naţiunilor Unite au votat în favoarea moţiunii propuse de Africa de Sud cu 23 de voturi pentru şi 19 voturi împotrivă. Printre susţinători s-au numărat Statele Unite, Uniunea Europeană, Brazilia şi alte state din America Latină, în timp ce Rusia, Arabia Saudită, Nigeria şi Pakistan au votat împotrivă. China s-a abţinut de la vot.
Documentul exprimă „îngrijorare la actele de violenţă şi discriminare, în toate ţările din lume, comise împotriva indivizilor din cauza orientării lor sexuale şi a identităţii lor sexuale." Potrivit Amnesty International, o organizaţie nonguvernamentală care promovează drepturile omului, relaţiile consensuale între persoanele de acelaşi sex sunt interzise în 76 de ţări din lume, iar hărţuirea şi discriminarea sunt ceva obişnuit în multe altele.
Întrebat ce ar putea face moţiunea pentru comunitatea LGBT din ţările care au votat împotriva ei, asistentul adjunct al secretarului de stat american, Daniel Baer, a declarat că „este un semn