Lingandu-si ranile capatate in lupte grele cu sine, Romania descopera un paradox de o subtilitate strict damboviteana: am iesit din recesiune, dar continuam criza.
Alte state, mai apropiate sau mai indepartate, pana in Asia, Africa si America, nu prea vorbesc de recesiune, iar criza o privesc ca pe ceva din care tocmai au iesit si au ajuns la mal, cu colacul de salvare.
Problema lor este ce se va intampla de aici incolo: se indreapta rapid spre prosperitate, vor bate pasul pe loc sau se intorc sa inoate in criza? Intrebare vine pentru ca, pe un asemenea teren minat, nimic nu este exclus.
Facand o analiza a celor iesiti din criza, profesorul Machael Spence, de la Stern School of Business din New York, laureat al premiului Nobel, face aprecierea globala ca, in actuala faza post-criza, principalele tari avansate (cu exceptia Germaniei) se confrunta in continuare cu o crestere lenta a economiei si un somaj ridicat, scrie Project Syndicate.
In schimb, principalele tari emergente (Brazilia, China, India, Indonezia si Rusia) si-au regasit aceeasi dinamica in crestere pe care o aveau inaintea crizei.
Contrastul se reflecta cel mai clar in finantele publice. In timp ce raportul dintre datoria publica si PIB a tarilor emergente scade, apropiindu-se de 40%, in tarile dezvoltate acest parametru creste, cu tendinta de a atinge nivelul 100%.
Europa si SUA se sufoca in datorii
In tot acest rastimp, nici Europa si nici SUA nu si-au facut un plan realist de stabilizare a politicii bugetare, pe termen mediu. Cursul de schimb euro-dolar, prin fluidiatea sa, pune in dificultate pe cine ar cauta sa afle de ce parte a Atlanticului se gaseste partea cea mai expusa la riscuri.
Europa simte presiuni asupra datoriei suverane, din toate partile. In ce priveste SUA, agentia de rating Moody's a avertiz