După ce locuitorii au reuşit într-un final să se obişnuiască cu ideea că va mai dura ceva vreme până când România va depăşi criza şi că vor trebui în continuare să intre în economiile de-o viaţă pentru a-şi procura chiar şi strictul necesar, alte două cuvinte vehiculate din scaunele de conducere cutremură liniştea românilor: criza alimentară. Acest subiect a fost adus în discuţie şi de preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, care consideră conducerea ţării direct responsabilă de producerea acestei situaţii.
Ioan Dîrzu declară că strategiile adoptate de Guvern nu au vizat niciun moment contracararea efectelor crizei economice şi că măsurile drastice luate în ultima perioadă – majorarea TVA-ului şi tăierea salariilor – nu au făcut altceva decât să adâncească şi mai tare gaura neagră în care se află economia ţării. “Asistăm de la o lună la alta la scăderea nivelului vânzărilor. Scade, de asemenea, nivelul calitativ al produselor alimentare, iar în prezent se comercializează doar produse de calitate medie şi joasă. Acest lucru se vede în sănătatea populaţiei. Tot mai mulţi tineri şi copii se îmbolnăvesc şi suferă de afecţiuni grave. România este o piaţă fidelă de desfacere şi consum pentru întreaga Europă. Suntem obligaţi să importăm, iar acest lucru determină menţinerea şomajului la un nivel foarte ridicat. În prezent, Guvernul nu a plantat nimic ca să putem culege la anul, nu producem nimic şi ne îndreptăm fără doar şi poate spre o gaură mare”, este de părere Ioan Dîrzu.
Salarii micii, preţuri în continuă creştere
Statisticile ne arată că românii cheltuiesc cea mai mare parte a veniturilor obţinute pe mâncare. Potrivit ultimului comunicat dat de Institutul Naţional de Statistică, preţurile mărfurilor alimentare au crescut în luna trecută, faţă mai 2010, cu aproape 12%, iar, comparativ cu ultima lună a anului trecut, majorarea a fost de aproape 6%. Pe de