Cercetătorii au dezvoltat o cale de a bloca şi debloca o amintire prin simpla comutare a unui buton. Folosind un sistem electronic ce multiplică semnalele neuronale asociate cu memoria, aceştia au reuşit să reproducă la şoareci funcţia creierului asociată cu comportamentul învăţat de lungă durată, chiar şi atunci când şobolanii au fost drogaţi să uite.
“Apeşi comutatorul şi şoarecele îşi recapată memoria. Apeşi încă o dată şi îşi pierde amintirile“, susţine Theodore Berger de la Departamentul de Inginerie Biomedicală a Şcolii de Inginerie Viterbi din cadrul Universităţii Sudice din California.
În cadrul experimentului, cercetătorii au avut şobolani ce au învăţat diferite secvenţe de instrucţiuni pentru a putea alege dintre două clapete pe cea potrivită pentru a primi o recompensă. Folosind o sondă electrică incorporantă, echipa de cercetători, condusă de Sam A. Deadwyler de la Departamentul de Fisiologie şi Farmacologie din cadrul Universităţii Wake Forest, a înregistrat schimbări în activitatea creierului şobolanilor între cele două diviziuni interne majore din hipocampus cunoscute sub numele de CA3 şi CA1. În timpul procesului de învăţare, hipocampusul a transformat memoria de termen scurt în memorie de termen lung, demonstrează lucrarea principală a cercetătorilor.
“Dacă nu există hipocampusul, nu există memorie de termen lung, dar rămâne memoria de termen scurt“, susţine Berger. CA3 şi CA1 interacţionează pentru a crea memoria de lungă durată.
Într-o demonstraţie dramatică, experimentatorii au blocat interacţiile neuronale normale între cele două zone, utilizând agenţi farmacologici. Şoarecii care au fost în prealabil învăţaţi nu au mai prezentat comportamentul învăţat pe termen lung.
“Şoarecii încă arătau că ştiu faptul că «atunci când apeşi stânga, urmează să apeşi dreapta şi viceversa». De asemenea, cunoşteau că trebuie să apese p