Au gasit-o acum doua sute de ani, pe o insula greceasca. Acum sta, neputincioasa si fara brate, pe un soclu la Luvru. Starea statuii Afroditei din Melos, mandra zeita a dragostei, frumusetii si placerii, e parca starea Greciei de acum. Aflata in pragul unui colaps financiar, tara si-a pierdut bratele. E la cheremul bancilor straine si a investitorilor de tot felul, care isi cer banii inapoi, stand la panda pentru prada. Europa intinde o noua mana de ajutor, caci prabusirea Greciei ar avea urmari fatale pentru banci si moneda Euro. Iar grecii saraciti si revoltati s-au mutat pe strazi.
Nicolas nu e un Berliner
Vineri 17 iunie, Sarkozy a fost la Berlin. Merkel l-a primit intr-un sacou rosu ca para focului, cu un larg zambet pe buze si calduroase imbratisari. De protocol. La sesiunea de fotografii pentru presa, ea l-a redirijat pe oaspete la locul lui, in fata steagului tarii sale. Sarkozy s-a conformat, usor incurcat de situatie. Dar s-a recules repede si pozele au iesit ca la carte.
Deciziile Europei depind, in mare masura, de armonia dintre cancelarul Merkel si presedintele Sarkozy. Daca Angela zice „Ja“ si Nicolas spune „Non“, situatia e in coada de peste. Presa ne comunica, totusi, ca „s-au facut pasi importanti in gasirea unui consens franco-german“. Insa in problema Greciei, motivul principal al acestei intalniri, Nicolas a tinut-o pe a lui, iar Angela a trebuit sa faca concesii.
Germania via Merkel e pentru implicarea creditorilor privati ai Greciei, in redefinirea si reesalonarea datoriilor sale de stat. Franta via Sarkozy nu avea de gand sa amestece bancile in problema. Merkel reformuleaza, vorbind de „participarea benevola“ a creditorilor privati, in consens cu Banca Centrala Europeana (BEC). „Trebuie sa gasim cat se poate de repede o solutie, toata luna mai si jumatate din iunie am discutat mereu despre aceleasi c