Peste 200.000 de absolvenţi ai claselor a VIII-a susţin începând de mâine Evaluarea Naţională, notele contând pentru admiterea în liceu. Ca şi la examenul de Bacalaureat, testele sunt supuse unor măsuri stricte de securitate. Orice elev prins că încearcă să copieze este eliminat din examen şi primeşte automat nota 1.
Chiar dacă ponderea ei scade de la 75 la 50 de procente, media obţinută la aceste teze rămâne extrem de importantă pentru admiterea în liceul dorit. Tocmai de aceea, este important ca elevii să se concentreze pe cerinţele subiectelor pe care le vor avea în faţă. Maria Nisipeanu, profesoară de limba română la Şcoala Nr. 10 „Maria Rosetti" din Bucureşti, spune că învăţatul citatelor pe dinafară nu mai este valabil de ani buni.
Texte la prima vedere
„Din fericire, nu mai e nevoie ca elevii să înveţe citate din cărţi ori comentarii întregi, aşa cum se făcea odată. Examenul are doar caracter aplicativ. Tot ce au învăţat teoretic trebuie aplicat pe texte la prima vedere. Acum, accentul se pune pe latura practică a limbii. Limba nu e un panou de onoare la care te uiţi cu respect. E o haină pe care o porţi cu tine zi de zi şi trebuie să o porţi frumos. Copiilor li se cere să-şi exprime opinia, să interpreteze conform noţiunilor însuşite până în prezent, să poată evalua un text minimal", sunt sfaturile profesoarei de limba română.
Contează şi aspectul
Ea îi sfătuieşte pe elevi să se concentreze fiecare pe lucrarea lui şi să nu încerce să copieze, mai ales că pot „fura" informaţii total greşite. „În ce priveşte lucrarea, totul e important: începând cu felul în care ţii stiloul în mână, cum aşezi în pagină, cum te concentrezi, cum înţelegi enunţul, cât de complet răspunzi. Se punctează întotdeauna şi aspectul lucrării: lizibilitatea, aşezarea în pagină, pentru că ce rămâne pe foaie te reprezintă şi atunci un aspect îngrijit al lu