Două sate din Vojvodina, Serbia, au fost declarate zone infectate cu antrax, dar situaţia se află sub control şi posibilitatea ca boala să se răspândească în afara acestei zone spre România este minimă. Sursa: Adi Pîclișan
„Cetăţenii pot avea convingerea că tot ce beau şi mănâncă este sigur”, a subliniat la sfârşitul acestei săptămâni Maja Andrijasevic, din cadrul Direcţiei veterinare a Ministerului Agriculturii de la Belgrad. La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Rădulescu, a declarat că situaţia este controlabilă din punctul de vedere al ţării noastre. Asta în contextul în care epidemia de antrax din Serbia a izbucnit la doar 60 de kilometri de graniţa cu România. Până vineri, o persoană a fost diagnosticată cu infectare cu antrax şi două care manifestă simptome similare se află sub observaţie, iar în cazul altor 18 persoane la care exista suspiciunea infectării s-a stabilit că sunt afara oricărui pericol.
Oficialul sârb a mai menţionat că vaccinările vor continua în cele două sate în următorii 20 de ani, ceea ce este suficient pentru a proteja populaţia şi animalele de infecţie, şi a amintit că în Serbia au mai fost înregistrate cazuri de infectare cu antrax, în 2007, la Tutin.
Focarul
În cele două sate declarate joi zonă infectată - Bocar şi Movo Milosevo - a fost interzis consumul de lapte şi carne şi se desfăşoară o campanie de vaccinare a animalelor. În această perioada nu este permisă tăierea animalelor sau folosirea laptelui pentru consumul uman, a mai precizat Maja Andrijasevic. Aceasta a explicat că sporii bacteriei se pot găsi în stare latentă în sol între 30 şi 60 de ani şi pot deveni activi în anumite condiţii, cum ar fi ploi masive, inundaţii sau secetă.
Controale drastice în Caraş, Timiş, Mehedinţi şi Arad
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sa