Construcția sau modernizarea unității de producție, achiziționarea instalaţiilor şi echipamentelor necesare fluxului tehnologic, a brevetelor sau licenţelor sunt câteva dintre investițiile pentru care se poate solicita finanțare nerambursabilă.
Companiile pot obține fonduri europene de până la 40% din totalul cheltuielilor eligibile, pentru proiectele care se realizează în regiunea Bucureşti-Ilfov, și până la 50% pentru proiectele care se realizează în celelalte șapte regiuni de dezvoltare (Nord-Est, Nord-Vest, Sud, Sud-Vest, Sud-Est, Vest şi Centru). Una din condiții este ca activităţile proiectului pentru care se solicită finanţare să nu mai fi fost finanţate în ultimii trei ani sau să nu fie finanţate în prezent, parţial sau în totalitate, din fonduri nerambursabile comunitare sau din alte surse publice.
De asemenea, pentru ca proiectele să fie eligibile, infrastructura şi/sau terenul pe care se face investiţia trebuie să fie în proprietatea sau concesiunea/închirierea solicitantului, să nu facă obiectul niciunui litigiu/revendicări, iar infrastructura (teren/clădiri) necesară implementării proiectului pentru lucrări de construcţie/modernizare/extindere trebuie să fie liberă de orice sarcini.
Laurențiu Dinu, country manager al companiei de consultanță Accreo România, spune că interesul pentru acest instrument a fost foarte mare și în cadrul apelurilor anterioare, în 2010 fiind aprobate spre finanțare 42 de proiecte. „Luând în considerare faptul că 2011 este anul ultimului apel de propuneri pentru această grupă de beneficiari - întreprinderile mari - preconizăm că multe societăți mari din sectoarele economice productive (automotive, materiale de construcții, hârtie și carton, mobilă etc.) vor aplica în cadrul apelului“, susține Dinu.
Acte necesareCererea de finanţareDeclaraţia de eligibilitate (societatea nu este în stare de insolven