Autorităţile bulgare vor avea dreptul de a confisca averile ilicite mai mari de 150.000 de leva (76.000 de euro) începând de la 1 ianuarie 2012, când intră în vigoare o lege mult timp amânată în aşteptarea aprobării din partea unor organisme internaţionale, relatează Sofia News Agency, potrivit NewsIn. Comisia a cerut Parlamentului bulgar să adopte noua lege până la vacanţa de vară.
Comisia Europeană, care consideră legislaţia un instrument puternic în lupta anticorupţie a ţării, a stabilit acelaşi termen-limită.
Legea va permite Comisiei pentru stabilirea proprietăţilor achiziţionate din activităţi criminale să verifice o proprietate şi conturile bancare ale membrilor familiei acelor persoane care nu pot explica sursa veniturilor lor şi ale partenerilor lor în faţa justiţiei.
Donaţiile făcute cu scopul de a ascunde proveninenţa unor bunuri vor fi, de asemenea, verificate.
Potrivit noii legi, tranzacţiile cu proprietăţi ilegal achiziţionate vor fi declarate nule şi vor fi confiscate. Astfel, dacă proprietarii de bunuri ilegale vor încerca să scape de ele vânzându-le repede, la preţuri mici, vor putea fi traşi la răspundere şi cumpărătorii.
Comisia va avea dreptul de a lansa investigaţii asupra veniturilor şi achiziţiilor din ultimii 15 ani.
De la înfiinţarea ei, în 2005, comisia a fost sesizată în privinţa unor averi care însumează 10,8 milioane de leva.
Actualul guvern de centru-dreapta al Bulgariei, condus de Boiko Borisov, a fost ales în urmă cu aproape doi ani pe o platformă anticorupţie şi a promis că îi va aduce în faţa justiţiei pe cei implicaţi în acte de corupţie pe scară largă.
Câteva procese intentate pentru deturnare de fonduri în cazul unor oficiali cu rang înalt, considerate un test pentru dorinţa guvernului de a combate corupţia, s-au încheiat, majoritatea, cu verdicte de achitare.
Autorităţile bulgare