Papa Benedict al XVI-lea şi-a exprimat duminică preocuparea în legătură cu efectele crizei şi ale sărăciei asupra familiilor, îndeosebi asupra tinerilor, în cadrul primei sale vizite în San Marino, relatează AFP.
După 29 de ani de la vizita întreprinsă în micul stat european de către predecesorul său, Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea a făcut apel la ''a nu se uita criza prin care trec numeroase familii'' şi ''dificultăţile educatorilor în formarea tinerilor'' afectaţi de sărăcie în rolul lor social şi posibilitatea lor de a-şi găsi de muncă.
Sub un soare strălucitor, Suveranul Pontif a oficiat o slujbă, ce a durat mai mult de două ore, în faţa a circa 22.000 de persoane, capacitatea stadionului din Serravalle, localitate situată la poalele fortăreţei San Marino. Numeroase persoane arborau fanioane, purtau tricouri sau caschete în culorile Vaticanului (alb şi auriu).
Papa a avertizat, totodată, populaţia din San Marino în legătură cu ''hedonismul şi aviditatea puterii'', estimând că în mica republică, precum şi în alte părţi, ''modelele hedoniste întunecă spiritul şi riscă să anuleze orice moralitate''.
Ajuns în San Marino cu elicopterul, Papa a fost întâmpinat de căpitanii regenţi ai republicii, Maria Luisa Berti şi Filippo Tamahnini, dar şi de episcopul de San Marino/Montefeltro, Luigi Negri.
Republica San Marino este, după Vatian şi principatul Monaco, cel mai mic stat din Europa, întinzându-se pe o suprafaţă de 61 de kilometri pătraţi.
În prezent, San Marino numără circa 30.000 de locuitori, iar economia micii republici se află în criză din cauza unei dispute financiare cu Italia, care continuă s-o considere un paradis fiscal, deşi ţara a ieşit de pe ''lista gri'' a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).
O aministie fiscală decretată de guvernul Berl