Cei trei micuți din Iași suferă de celiachie, o boală care le permite să mănânce doar legume, fructe și carne neprocesată. Nici măcar de-o gumă de mestecat n-au voie să se apropie
Are mai multe zile de spitalizare decât cele petrecute acasă. Pacostea de boală o va însoţi tot restul vieţii. Claudia are doar 3 ani şi suferă de celiachie. Blestemul s-a abătut şi asupra celorlalţi doi fraţi ai săi, Claudiu de 5 ani şi Andrei de 9. Dar drama familiei are de fapt patru dimensiuni, pentru că şi mama suferă de celiachie. E povestea nefericită a familiei Cobzac ce locuieşte într-un apartament de două camere din cartierul muncitoresc ieşean Dacia. “Cu boala asta s-au născut şi o vor căra toată viaţa. Trebuie să ţină o dietă strictă. Dacă mănâncă alimente cu gluten, li se inflamează intestinul, efectul fiind diareea, deshidratare”, spune Marinela Cobzac.
Alimentele fără gluten sunt extreme de scumpe
Vitală în tratamentul bolii la cei trei copii este alimentaţia strictă. “Când greşesc dieta, copiii fac imediat o inflamaţie şi ajung cu ei direct în spital”, afirmă Marinela Cobzac. Nu au voie să mănânce făină, griş, pâine, macaroane, biscuiţi, napolitane, prăjituri, mezeluri şi brânzeturi cu adaos, îngheţată, pufuleţi. “Când mă duceam în magazine, citeam de zece ori etichetele produselor ca să mă asigur că nu au gluten. Acum le ştiu. Dar cele fără gluten sunt extrem de scumpe”, explică Cobzac. Copiii pot mânca doar legume, fructe, carne neprocesată.
Andrei, copilul cel mare, învaţă la o şcoală de artă. “Nu-i consider nişte copii bolnavi. Imi place să cred că sunt la fel ca ceilalţi. Cel mare învaţă foarte bine”, spune mama. Ar avea nevoie de un pian, la care să exerseze şi acasă, dar banii sunt puţini şi se duc pe medicamente şi pe mâncare. “Dacă n-ar fi fost boala cred că aveam bani să-i iau două, nu un singur pian”.
Aşezat pe scaunul de la calculator, bă