Calculii renali, pietrele la rinichi sau litiaza renala, toate reprezinta acelasi lucru: bucati de minerale care se formeaza la nivelul rinichilor si pot ramane acolo pentru perioade indelungate de timp sau pot fi eliminate prin tractul urinar.
De multe ori, in momentul in care sunt eliminati, calculii produc dureri foarte mari si, din pacate, odata ce ai avut pietre, vei mai avea cu siguranta in urmatorii 5 ani, daca nu urmezi un tratament, avertizeaza dr. Bogdan Macadon, medic specialist medicina interna.
Cauze
Calculii renali se formeaza atunci cand apare un dezechilibru la nivelul organismului si se strica balanta dintre apa, saruri, minerale si alte substante din urina. Cei mai multi apar din cauza cresterii exagerate a calciului. Cei mai importanti factori sunt:
-lipsa unei cantitati optime de lichide: atunci cand organismul este deshidratat, substantele din urina precipita si formeaza calculi;
-exista anumite boli, precum cele intestinale inflamatorii, care modifica aportul de substante si duc la pietre;
-alimentele bogate in oxalati, precum legumele verzi sau ciocolata in exces pot duce la calculi renali, mai ales daca restul alimentatiei este saraca in calciu.
-mostenirea mai poate fi o cauza a aparitiei bolii, corelata cu alti factori. Persoanele care au avut parinti cu aceeasi afectiune sunt mai predispuse la calculi renali decat restul populatiei.
Simptome
- la multe persoane poae sa nu apara niciun simptom, in cazul in care calculul este foarte mic;
- poate aparea o durere intensa in zona lombara, in partile laterale ale trunchiului, la nivelul abdomenului, al pelvisului sau organelor genitale;
- poate aparea senzatie de greata si voma;
- aparitia sangelui in urina, in cazul in care calculii raman blocati pe tractu