Trăiesc în deşert de generaţii şi refuză să se mute în oraşe. Cum este viaţa la peste 40 de grade Celsius şi ce-i ţine în pustiu? Beduinii, locuitorii deşertului, sunt \"ţiganii\" egiptenilor, după cum spun localnicii, care fac o paralelă între situaţia beduinilor din Egipt cu cea a romilor din România şi din alte ţări europene.
Există mai multe triburi de beduini. Unii dintre ei au renunţat demult la viaţa nomadă şi locuiesc în oraşe, cum ar fi cei din Arabia Saudită. Alţii însă continuă să trăiască în deşert şi să-şi mute locuinţa în funcţie de nevoile de moment.
Beduinii din Egipt sunt nomazi şi refuză cu încăpăţânare să părăsească viaţa din pustiu. Nimeni nu poate spune cu exactitate câţi beduini sunt în deşerturile egiptene, însă estimările indică între 50.000 şi câteva sute de mii de persoane.
Nici măcar grija autorităţilor, care le-au construit blocuri speciale unde să se mute, nu a fost convingătoare. Frica lor cea mare este că, dacă se mută în oraşe, nu vor mai fi stăpâni peste pământurile lor.
Ca să le uşureze traiul, guvernul le-a dat maşini pe care le folosesc pentru a aduce alimente din oraşe şi pentru a face comerţ. Şcolile pe care statul le-a construit pentru ei nu s-au bucurat nici ele de succes: beduinii nu-şi dau copiii la şcoală şi îi educă în familie, în spiritul moralei musulmane proprii, după cum povestesc localnicii.
Viaţa la peste 40 de grade
Căldura din zilele toride din România nu este nici pe departe atât de puternică precum cea din deşertul din peninsula Sinai, unde temperaturile din timpul verii depăşesc frecvent 40 de grade celsius.
Cum rezistă oamenii la asemenea temperaturi? Îmbrăcaţi din cap până în picioare: bărbaţii în haine albe şi cu capul acoperit, iar femeile în negru, cu aproape toată faţa acoperită, în special din cauza furtunilor de nisip.
Din ce trăiesc beduinii
Trăiesc fără