Opoziţia nu vrea monarhie constituţională, ci parlamentară. Pentru a-şi face auzite cererile, mii de marocani au protestat, ieri, în stradă, în mai multe oraşe din ţară, la chemarea Mişcării de Tineret 20 februarie.
La apelul Mişcării de Tineret 20 februarie, care cere schimbări politice profunde în Maroc, mii de oameni au ieşit în stradă, ieri, în mai multe oraşe, pentru a protesta faţă de reforma constituţională propusă de regele Mohammed al VI, pe care o consideră „pur cosmetică", notează BBC. Această mişcare de opoziţie doreşte „o reală democraţie şi monarhie parlamentară".
„Proiectul propus de rege nu satisface cerinţele noastre pentru o separare reală a puterilor în stat ", a declarat Najib Chaouki, un membru al filialei din Rabat a Mişcării. Suveranul marocan a susţinut, vineri, un discurs în care a prezentat reformele constituţionale ce vor transforma ţara nord-africană într-o „monarhie constituţională cu un sistem parlamentar consolidat".
Cu toate acestea, regele păstrează o mare parte din putere, rămânând şeful armatei şi al Consiliului de securitate. În plus, premierul va fi desemnat de către suveran din cadrul partidului clasat pe primul loc după alegerile parlamentare. Şeful guvernului va putea dizolva Camera Reprezentanţilor (camera inferioară a Parlamentului), potrivit propiectului de reformă care va fi supus unui referendum la 1 iulie. Noul proiect constituţional prevede, de asemenea, garantarea independenţei justiţiei şi confirmă faptul că islamul rămâne religia de stat şi că libertatea cultului este garantată de rege. De asemenea, suveranul va numi în continuare ambasadorii şi diplomaţii.
Critici şi din partea vărului
Şi unul dintre verii regelui Mohammed al V-lea, prinţul Moulay Hicham, al treilea în ordinea succesiunii la tronul alauit, se pronunţă şi el pentru reformarea monarhiei. Personaj seducător