Pastele sunt alimentul preferat în cele mai multe dintre cele 17 ţări pe care Oxfam, o asociaţie de 15 organizaţii neguvernamentale care luptă împotriva sărăciei, le-a ales de pe întreg globul. Excepţiile care sar în ochi sunt americanii, care preferă pizza oricărui alt aliment, şi australienii, care au indicat ciocolata drept mâncarea favorită.
România nu a fost inclusă în studiu, însă datele Eurostat arată că românii sunt printre cei mai modeşti consumatori de carne sau unt ai Europei. În schimb, stau bine la consumul de cartofi, lapte sau vin. În 2009, preţurile la mâncare în România erau printre cele mai mici din UE, fără a lua însă în calcul puterea de cumpărare a românilor.
Studiul Oxfam arată că, în 2011, creşterea preţurilor la alimente a adâncit şi mai mult ruptura între statele dezvoltate şi cele sărace. Cei mai mulţi cetăţeni ai ţărilor dezvoltate declară că au întotdeauna destulă mâncare, în timp ce în Africa, doar aproximativ 25% dintre locuitorii unor state precum Tanzania, Kenya sau Ghana pot spune acest lucru. În Mexic sau Pakistan, proporţia cetăţenilor care spun că nu au mereu destulă mâncare a devenit majoritară.
Majoritatea cetăţenilor din cele 17 state incluse în studiul Oxfam se plâng că preţul este principala îngrijorare atunci când vine vorba de mâncare. Excepţie fac cei din Kenya sau Tanzania, unde oamenii sunt preocupaţi de simpla existenţă a hranei. În India şi Filipine, cetăţenii sunt preocupaţi în primul rând de cât de sănătoasă şi nutritivă este mâncarea lor. Rusia iese în evidenţă ca singura ţară din acest studiu unde cetăţenii sunt în primul rând interesaţi de cât de sigur este procesul de fabricare a mâncării pe care şi-o achiziţionează.
Tot banii sunt principalul factor de schimbare a dietelor, mai arată studiul. Oamenii renunţă la anumite alimente pentru că sunt prea scumpe.
Creşterea preţului la petrol