Principala cauza a stopului cardiac nu este reprezentata de exercitii fizice intense sau stres, ci de gradul de poluare a aerului inhalat. Specialistii au constatat ca, cu cat petreci mai mult timp in trafic, fie ca pieton fie ca sofer, cu atat esti mai predispus la infarct.
Aerul poluat contine micro-particule de praf si funingine, potrivit Daily Mail, care patrund prin caile respiratorii in plamani si inima.
Jon Ayres, profesor de medicina respiratorie si a mediului la Universitatea Birmingham, spune ca "aceste particule cresc riscul problemelor respiratorii si pot cauza si o ingrosare a sangelui. Asa ca, daca suferi de o boala de inima, este posibil ca acestea sa contribuie la producerea unui infarct".
Aerul poluat nu dauneaza doar inimii si plamanilor, ci este foarte periculos si pentru cei bolnavi de astm, care pot avea atacuri foarte dese. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa te protejezi cat de cat de aceasta problema.
Evita strazile principale
Un studiu recent arata ca un om care merge pe o artera principala a unui oras aglomerat inhaleaza un aer poluat echivalent cu 48 minute de fumat. Daca alegi strazile mai putin cunoscute, vei evita numarul exagerat de mare de masini, dar si autobuzele, care circula cu preponderenta pe strazile principale. Autobuzele, avand motoare pe motorina, emit particule ultra-fine care ajung in plamani mult mai repede.
Daca este posibil, alege o strada unde sunt plantati cat mai multi copaci sau care este in apropierea unui parc. Fan Chung, profesor la Colegiul londonez Imperial, te sfatuieste sa eviti si tunelurile sau strazile strajuite de cladiri foarte inalte, care nu faciliteaza dispersarea prafului. Acolo intotdeauna cantitatea de praf este periculos de mare.
Cumpara niste plante de apartament
Petrecem foarte mult din timpul nostr