În primul trimestru al anului, producţia de ciment a crescut cu 13%, iar vânzările pe piaţa internă s-au majorat cu 7%, potrivit reprezentanţilor patronatului de profil.
În schimb, INS şi Eurostat indică, pentru România, o scădere a volumului lucrărilor de construcţii în primele trei luni, scădere care a continuat şi în luna aprilie. Care ar putea fi explicaţia acestui fenom în condiţiile în care producţia de ciment este evident dependentă de volumul lucrărilor de construcţii.
„Producţia neterminată”
Producţia de ciment anunţată, este fără îndoială, una reală, iar datele din statistici indică raportările antreprenorilor din construcţii, spun specialiştii din construcţii. Pentru situaţia apărută (producţie de ciment mai mare şi lucrări de construcţii în scădere) există câteva explicaţii.
Expertul în infrastructură în cadrul Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), Alexandru Dobre consideră că una din explicaţii ar putea fi o practică mai veche în industrie şi anume „declararea unei producţii neterminate”.
„Nu numai în construcţii ci şi în alte domenii există o astfel de practică. De exemplu, constructorul încasează banii în avans, raportează lucrarea, însă ea nu e terminată. O astfel de metodă exista şi înainte de 1990 şi se denumea generic prin „producţie netetminată”. Drept urmare, deşi lucrările de construcţie continuă şi în perioada următoare, ele nu mai apar raportate în statistici ulterioare încasării banilor”, ne-a declarat Alexandru Dobre.
O altă explicaţie ar putea fi întârzierea eliberării facturilor pentru anumite lucrări, dar care plăţi se vor regăsi în raportările viitoare. Constructorii eliberează factura când sunt siguri că beneficiarii vor plăti. Altfel, constructorul ar plăti în avans TVA şi nu este sigur când şi-l va recupera.
Lucrările de infrastructură, în scădere
„Situaţia econ