De la 13 ani, Irina Neguţ militează, alături de mai mulţi vecini, pentru un cartier civilizat. Elevă în clasa a VIII-a la Şcoala nr. 193 din Bucureşti, Irina este membru activ al grupului informal de iniţiativă civică din cartierul Favorit-Drumul Taberei.
Acum o lună, Irina îi oferea primarului sectorului 6, Cristian Poteraş, şi consilierilor acestuia un teanc de fotografii făcut în zona Favorit din cartierul Drumul Taberei, acolo unde zace de câţiva ani o clădire părăsită: fostul Cinema „Favorit". În aceeaşi şedinţă de consiliu, după două ore de aşteptare, Irina şi ceilalţi membri ai Grupului de iniţiativă civică „Favorit", au înmânat autorităţilor 1.000 de semnături şi 75 de mesaje de la cetăţeni care-şi doresc ca fostul cinematograf să fie transformat într-un spaţiu cultural şi recreativ.
Oficialii au primit pozele şi le-au promis că situaţia se va rezolva. În august se face însă un an de când grupul de iniţiativă primeşte aceeaşi promisiune. „Ne‑au invitat să venim în fiecare dimineaţă să ne spună ce se mai întâmplă, ori noi nu trebuie să mai facem asta pentru că vedem aici în cartier ce se întâmplă. Nu se întâmplă nimic! Am adus 1000 de semnături, data viitoare venim cu 1.000 de oameni, dacă nu fac nimic".
Irina face 14 ani în octombrie, este o fată slăbuţă, cu păr şaten şi lung. Îşi ascunde ochii albaştri după un breton gros, care uneori o incomodează pentru că nu stă cum vrea ea. Poartă vreo cinci brăţări croşetate la mână, „pentru că este vacanţă“. Spre deosebire de ceilalţi, ea munceşte în grupul comunitar Favorit, în care a intrat anul trecut, alături de mama sa.
Vocea imaginilor la Favorit
Primăvara aceasta, eleva a fotografiat, alături de alţi membri ai grupului, cartierul în care locuieşte şi problemele lui. Prin conceptul numit Photovoice, cetăţenii îşi exprimă, astfel, prin imagini, nemulţumirile legate