Un proiect inedit, finanţat din bani europeni, a transformat modul în care este percepută şcoala în Hunedoara. Zeci de elevi de la şcolile şi liceele hunedorene, proveniţi din familii dezavantajate social, au fost ajutaţi să-şi pună în aplicare ideile, într-un laborator al invenţiilor.
O încăpere luminoasă de la parterul Colegiului Naţional de Informatică „Traian Lalescu" din Hunedoara poate rivaliza cu orice minimuzeu al inovaţiilor.
Pe rafturile fostei săli de sport, transformată într-un adevărat laborator destinat ştiinţei, au fost aşezate zeci de dispozitive cu forme şi proprietăţi dintre cele mai neobişnuite: hard-disk-uri devenite instrumente muzicale, braţe robotice, periscoape, generatoare de energie electrică, aparate menite să transforme lumina în sunet, piese folosite la depistarea electricităţii şi multe alte obiecte inedite lucrate de elevi.
Şcoala de sâmbătă
Aceste inovaţii reprezintă rodul muncii câtorva zeci de adolescenţi din şcolile hunedorene, beneficiari ai unui proiect finanţat de Uniunea Europeană menit să prevină abandonul şcolar. Reţeta de succes a proiectului european în valoare de 600.000 de euro este simplă: lecţii interactive şi idei îndrăzneţe, puse în aplicare cu ajutorul unor profesori pasionaţi.
Mircea Nistor, unul dintre dascălii care desfăşoară activităţi din cadrul programului derulat la Colegiul de Informatică, a reuşit să le insufle elevilor săi dorinţa de a-şi folosi creativitatea chiar şi fără a avea la îndemână materiale costisitoare. Multe dintre invenţii au fost realizate de elevi din piesele unor obiecte de electronică reciclate sau demontate.
„Aici le oferim copiilor un loc în care să-şi poată materializa visele, cu echipamentele de care dispun. Aceasta este lecţia pe care le-o predăm", a spus Mircea Nistor. Metodele moderne de predare au dat rezultate. „Elevii inclu